© Robbie1licencja: Creative Commons

Białko jak szwajcarski scyzoryk

26 lutego 2008, 09:39

Naukowcy z MIT dokonali kolejnego ważnego odkrycia w dziedzinie biologii molekularnej. Badając jedną z bakteryjnych protein, odkryli oni, dlaczego spełnia ona znacznie więcej funkcji niż inne białka podobnej wielkości.



Oregano silniejsze od szkodników

28 maja 2008, 11:51

Chahrazed Boutekedjiret i zespół z National Polytechnic School w Algierii odkryli, że olejek z oregano skutecznie odstrasza kapturnika zbożowca (Rhizopertha dominica), owada niszczącego magazynowane zboże. Działa równie skutecznie jak syntetyczne insektycydy, ale nie wpływa ujemnie na środowisko (Journal of the Science of Food and Agriculture).


Gimnastyka słowna i dosłowna

2 września 2008, 11:31

Gdy zawodnicy i fani jakiejś dziedziny sportu słyszą rozmowę na jej temat, aktywuje się część mózgu odpowiedzialna za planowanie i kontrolowanie określonych ruchów (Proceedings of the National Academy of Sciences).


Przełomowa czaszka

20 stycznia 2009, 12:22

Czy jedna czaszka może zmienić podstawy wiedzy o ewolucji kręgowców? Okazuje się, że tak. Znany dzisiaj podział na ryby kostne i chrzęstne jest powszechnie stosowany w celu usystematyzowania wiedzy ichtiologicznej, a naukowcy przypuszczali, że nie zmieniał się on od milionów lat.


Gdy zabraknie sygnału...

5 maja 2009, 11:42

Nekroforeza to zjawisko, które występuje u owadów społecznych i polega na wynoszeniu martwych członków kolonii poza mrowisko czy termitierę. Skąd jednak mrówki wiedzą, że dany osobnik wciąż żyje? Okazuje się, iż potrafią to stwierdzić dzięki obecności dwóch związków chemicznych (Proceedings of the National Academy of Sciences).


Niepłodność podczas głodówki

23 września 2009, 06:13

Naukowcy z Yale University wyjaśniają, dlaczego długotrwała restrykcja kaloryczna prowadzi do niepłodności.


Endokannabinoidy wzmagają wrażenie słodyczy

23 grudnia 2009, 09:35

Badacze z Monell Center i Uniwersytetu Kiusiu dowiedli, że endokannabinoidy oddziałują bezpośrednio na receptory smaku na języku, wzmagając wrażenie słodyczy (Proceedings of the National Academy of Sciences).


Grafen – efekt mory

Przydatne grafenowe zakłócenia

28 kwietnia 2010, 07:46

Grafen, czyli jednoatomowa warstwa węgla to obiecujący i wszechstronny materiał: węglowe nanorurki, szybkie układy elektroniczne, superwytrzymałe materiały. Potrzeba jednak jeszcze wielu badań nad jego właściwościami, do jednego z nich wykorzystano efekt mory, czyli pospolite zakłócenia.


NEEM site

Lód eemski opowie o dawnym klimacie

9 sierpnia 2010, 11:34

Od wielu lat naukowcy poznają klimat dawnych epok dzięki danym zawartym w grenlandzkim lodzie. Gruba, lodowa skorupa zawiera w sobie dane bezcenne, jeśli chcemy zrozumieć zmiany klimatu. Projekt NEEM właśnie dotarł do lodu sprzed 130 tysięcy lat.


Glyptodon

Pokaż mi ząb, a powiem ci, co jesz

2 grudnia 2010, 21:34

Jak rozpoznać, czym żywiło się wymarłe dawno zwierzę, jeśli dysponujemy tylko kilkoma kośćmi? Do wysnucia nawet najogólniejszych wniosków do niedawna potrzeba było zachowanej całej czaszki. Teraz wystarczy zaledwie jeden ząb.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy